VÝZNAM PROTEINU v našem těle a JAK SI VYBRAT SPRÁVNÝ?

Proč je protein tak populární?

Protein, makroživina, která se od konce 19. století začala objevovat na řadě produktů jakožto příslib dokonalého vzheldu, fyzické zdatnosti a zdravý. Na základě této obrovské marketingové kampaně se všeobecné mínění o proteinu začalo vzdalovat od jeho skutečné podstaty a ze základního kamene lidského organismu se stal suplement používaný především jako lákadlo na potravinové produkty nespočtu výrobců.

Co je to protein a aminokyselina?

Protein je biologická makromolekula skládající se z aminokyselin. Hraje klíčovou roli ve všech živých organismech, a to ve formě strukturálních složek, enzymů, transportních a signálních molekul a zastupuje spousty dalších funkcí. Proteiny jsou základními stavebními kameny buněčných tkání a podílí se na mnoha biochemických procesech v těle.

Aminokyseliny jsou základní stavební jednotky proteinů. Jsou to organické sloučeniny obsahující nejméně jednu aminoskupinu (-NH2) a karboxylovou skupinu (-COOH) vázané na stejném uhlíku. Existuje 20 běžných aminokyselin a liší se v boční řetězci.

Tyto aminokyseliny se na sebe vážou a vytvářejí různé kombinace a řetězce, ze kterých vznikne konečný produkt protein. Kombinací a pořadím aminokyselin v proteinu jsou určovány jeho vlastnosti, struktura a funkce. Aminokyseliny jsou tedy zásadní pro celkové zdraví člověka, díky jejich schopnosti tělo regenerovat.

Funguje to jako LEGO.

Aminokyseliny si jde jednoduše představit jako různé dílky LEGA, které se spojují do jednoho velkého modelu. Když se tyto dílky spojí do správného pořadí, vytvoří konkrétní protein s určitou strukturou a funkcí. Díky různým kombinacím aminokyselin se mohou vytvářet různé druhy proteinů, stejně jako z různých druhů LEGO dílků můžeš stavět různé modely.

Zmíněných 20 aminokyselin se dělí na 2 skupiny, esenciální, to jsou ty, které člověk získá pouze v potravě a naše tělo si je neumí samo vytvořit. A neesenciální ty si naopak naše tělo dokáže za pomoci různých chemických procesů vytvořit samo.

lego, toy, children-169603.jpg

Problematika kompletního aminokyselinového spektra?

Když nám chybí nějaký ze z esenciálních aminokyselin potřebný k vytvoření daného proteinu, tak nastává problém, jelikož ho naše tělo zkrátka vytvořit nedokáže. To je důvod, proč při výběru zdrojů proteinu ber velký důraz na tzv. kompletní aminokyselinové spektrum.

To je v živočišných produktech jako je maso, vejce, sýry prakticky vždy, každopádně zde nastupuje hlavní problém vegetariánství a veganství.

 

Jak být chytrý vegan?

Jako správný vegan, bych měl vědět, že má strava musí být pestrá a kombinovat různé zdroje rostlinného proteinu. To jsou luštěniny jako čočka nebo cizrna, ořechy a semínka, celozrnné bílkoviny jako je například hnědá rýže a pohanka a neo velmi zajímavým veganským zdrojem bílkovin je quinoa a tofu, které jsou díky svému kompletnímu aminokyselinovému spektru anomálii rostliny říše.

Osobně si myslím, že ne úplně každý vegan zvládne zkonzumovat svoji doporučenou denní dávku proteinu, která se pohybuje někde mezi 0,6g až 1,1g na kilogram tělesné váhy a to pro nesportovce. Pro vytrvalostní sportovce je tato dávka od 1,2g až 1,8g a u silových sportů dokonce 1,8g až 2,5g.  Proto rozhodně stojí za zvážení protein suplementovat formou proteinového prášku.

A jak si vybrat ten správný? Tak na to se teď podíváme, nicméně, než budeme pokračovat a líbí se ti tento článek, tak tě poprosím o sdílení našeho blogu a YouTube kanálu tvým fitness kamarádům, kliknutím na tlačítka pod odstavcem. Jakožto začínající fitness startupu nám to moc pomůže a budeme moci vydávat kvalitnější a častější obsah.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Jak si vybrat správný protein

Neexistuje špatný druh proteinu, jen špatné použití.

Syrovátkové proteiny se řadí k nejlépe stravitelným proteinům s vysokou naturální hodnotou a vysokým procentem využitelnosti. Dělí se na 3 základní typy dle postupu zpracování a to na koncentráty, izoláty a hydrolyzáty.

Koncentrát proteinu obsahuje různé koncentrace bílkovin obvykle od 50 do 80%. Ostatními složkami koncentrátu mohou být v menším množství také sacharidy ve formě laktózy a tuku. Výhody koncentrátů jsou, že jsou všeobecně levnější a obsahují další prospěšné a minerální látky, které jsou díky procesu výroby zachovalé.

Izoláty jsou na druhou stranu čistší produkt zaměřující především na co nejvyšší obsah bílkovin a díky procesu filtrace může obsahovat více než 84%. To znamená, že má větší rychlost vstřebání a je tak vhodnější například po tréninku, jelikož aminokyseliny obsažené v něm se ti dostanou rychleji do krve a začnou okamžitě brzdit katabolickou potréninkovou fázi. To společně s menší energetickou hodnotou dělá ideální protein do diety.

Poslední a zároveň nejkvalitnějším proteinovým suplementem ze syrovátky jsou proteinové hydrolyzáty, ty sice neobsahují více bílkovin než isoláty, každopádně bílkovina v nich je naštěpená na takzvané peptidy. To zajištuje ještě lepší vstřebatelnost než u isolátů a může být spásou pro lidi s problémy s trávením mléčné bílkoviny. Díky tomu je nejlepší volbou pro pokročilé sportovce jako postworkout. Díky speciálnímu způsobu zpracování je také nejdražší ze všech proteinových přípravků a využijí ho především profesionálové ve silových sportech.

Kasein je velice pomalu stravitelná mléčná bílkovina, to z ní dělá ideální produkt pro sportovce praktikující fasting neboli přerušované hladovění, ale i suplement, který napomáhá dlouhodobé regeneraci v průběhu odpoledních a večerních hodin. Díky této vlastnosti také zvyšuje pocit nasycenosti. Při kupování kaseinového proteinu si však nejdřív zjistěte, zda vám kasein nedělá žádné zažívací obtíže.

Kaseinové suplementy se dělí na 3 základní typy:

Kaseináty, především používaný kaseinát vápenatý, který představuje nejméně vhodnou formu kaseinového proteinu. Důvodem je, že je velice těžko stravitelný a tak se stává i to, že se velká část přijaté bílkoviny nevyužije a odejde z těla nestrávená a nebo může být dokonce již z výroby denaturovaná. A to znamená že ji tělo nedokáže využít

Micelární kaseiny, jsou již naopak mnohem vhodnější, jelikož obsahují 100% kaseinu a navíc prospěšné bioaktivní látky z mléka. Jsou skvělou volbou v případě nákupu kameninového proteinu.

Poslední nejlépe stravitelnou variantou jsou kaseiny hydrolyzované, které jsou již předem enzymaticky naštěpené a tak se vstřebávají daleko rychleji.

Rostlinné proteiny se vyrábí z různých druhů luštěnin, obilovin, rýže, tofu nebo třeba konopí. Oproti syrovátkovému proteinu mají rostlinné proteiny pomalejší stravitelnost, ale i tak jsou rychlejší variantou než proteiny kaseinové. Rostlinné proteiny jsou určitě úžasným způsobem suplementace bílkovin pro vegany, nicméně oproti živočišným zástupcům proteinů mají své nedostatky.

Hrachový protein je jakožto náhrada syrovátkového proteinu v případě veganství jistě dobrou volbou. Každopádně je potřeba počítat s faktem, že stejně jako u ostatních luštěnin, má i hrách nižší obsah důležité esenciální aminokyseliny methioninu. Tu však můžeš doplnit formou ořechů, obilovin, nebo chlorelly našeho partnera zde. Neobsahuje laktózu, tudíž pomůže všem s její intolerancí.

Konopný protein je nejkvalitnější rostlinný protein. Je unikátní zejména obsahem všech 23 aminokyselin a vzácných proteinů albuminu a edestinu.

Hnědá rýže obsahuje nejen esenciální aminokyseliny, ale také minerály jako hořčík, draslík a fosfor, které jsou důležité pro správné fungování organismu. Díky vysokému obsahu bílkovin může být hnědá rýže vynikajícím základem pro vegetariány a vegany, kteří hledají zdroje bílkovin na rostlinné bázi, stejně jako pro každého, kdo se snaží zvýšit příjem bílkovin z přirozených plnohodnotných potravin.

BIO MIX Green Ways

1 300 

BIO Ječmen Green Ways tablety

1 300 

BIO Chlorella Green Ways v prášku

1 300 

Jak poznat kvalitní protein?

Tělo máš jen jedno, tak mu dopřejte kvalitní výživu, ať ti vydrží co nejdéle.

Proces výroby proteinu

U proteinů tak jako u každé potraviny není zásadní jen typ produktu, ale i kvalita. Základní problematikou při výrobě proteinových doplňků je, zda výrobce chtěl ušetřit a jeho výrobky jsou vedlejším produktem při výrobě jiných mléčných výrobků, jako jsou sýry, jogurty a tak dále a nebo, zda ono mléko projde procesem mikrofiltrace za nízkých teplot všechno a neztratí tak svoji naturální hodnotu. Tu špatnou variantu označujeme jako denaturovaný protein a moc často se s ní člověk nesetká. Ten druhý typ je takzvaná nativní nedenaturovaný protein, která je to zásadní, na co se by ses při výběru tvého proteinu měl zaměřit.

Aditiva - Chuť vs Kvalita

Další otázkou kvality proteinu jsou umělé sladidla, zahušťovadla a barviva. Pravidlem je samozřejmě, čím méně těchto aditiv v proteinu najdeš, tím lépe. Nicméně musíš počítat s tím, že čím kvalitnější protein budeš mít, tím méně si na něm pochutnáš. Tyto přídavky jsou do proteinů dodavány právě pro to aby protein vypadal a chutnal dobře a proto se musíš rozhodnout, zda obětuješ trochu dobré chuti za kvalitu. A jak takto kvalitní protein poznáš? No samozřejmě první náznak bude vyšší cena a hned potom na zadním štítku ve složení najdeš určitě úplně všechno, ale neboj aby jsi netrávil hodiny studiem kvality jednotlivých složek proteinů, tak jsme pro tebe připravili seznam zástupců těch nejkvalitnějších proteinů na trhu které najdeš na Gymspace Marketplacu odkaz najdeš v kartě na pravém horním boku a v popisku videa.

 

Certifikace - Bio & Grass fed

Posledním ukazatelem kvality jsou certifikáty jako je známé označení Bio a u proteinu často použíavené Grass fed. Označení bio dostane ten výrobek, který projde přísnými testy v ekologické produkci produktu, zdravotní nezávadnosti a absenci pesticidů a různých konzervačních látek. To je pro produkt z mléka celkem výhoda, protože kvalita podmínek stáda krav ze kterého je finální produkt razantně ovlivňuje jeho kvalitu především ve vyšším množství omega 3 mastných kyselin, antioxidantů, železa a mnoho dalších minerálních a bioaktivních látek. S tím se váže i již zmíněné označení grass fed, které jednoduše znamená, že krávy se musí pást na přirozené pastvě minimálně 300 dní a více.

Osobně bych doporučil se dívat na produkty oceněné těmito označeními, každopádně absence nějakého z nich ihned neznamená, že je daný produkt špatný.

Závěr

Tak a jsme na konci našeho bádání světem proteinů. A co si z toho vlastně máš odnést? Tak nejdříve se zamysli, jestli navýšení proteinu ve stravě vůbec potřebuješ podle toho, co jsme si řekli na začátku tohoto článku, pokud ano, a jsi začínající, nebo mírně pokročilý sportovec, tak bych ti doporučil si pořídit nějaký kvalitní syrovátkový koncetrát, který bude i kromě velkého množství dobře vstřebatené bílkoviny obsahovat také bioaktivní a minerální látky, které napomůžou tvé regeneraci z tréninku a zdravý. Pokud jsi již profesionální atlet, tak bylo toto video spíš takovým opáčkem a isolát po tréninku případně hydro je ideální volba. Kaseinové proteiny osobně vnímám jako spíš takový doplněk navíc, se kterým je potřeba už trochu plánovat. Vegani nebudou mít jinou možnost než využít veganské nabídky a hlavně dbát na pokrytí kompletního aminokyselinového spektra.

Tak a jsme na konci našeho bádání světem proteinů a co si z toho vlastně máš odnést. Tak nejdříve se zamysly, jestli navýšení proteinu ve stravě vůbec potřebuješ podle toho co jsme si řekli na začátku videa, pokud ano, a jsi začínající nebo mírně pokročilý sportovec, tak bych ti doporučil si pořídit nějaký kvalitní syrovátkový koncetrát, který bude i kromě velkého množství dobře vstřebateného proteinu obsahovat také bioaktivní a minerální látky, které napomůžou tvé regeneraci z tréninku a zdravý. Pokud jsi již profesionální atlet, tak bylo toto video spíš takovým opáčkem a isolát po tréninku případně hydro je ideální volba. Kaseinové proteiny osobně vnímám jako spíš takový doplněk navíc se kterým je potřeba už trochu plánovat a vegani nebudou mít jinou možnost než využít veganské nabídky a hlavně dbát na pokrytí kompletního aminokyselinového spektra.

Díky, že jsi dokoukal video až do konce. Pokud se ti líbí tento kontent tak si rozhodně zaklikni odběr našeho kanálu a případně mrkni na naše webové stránky, kde pro naši komunitu právě tvoříme prémiový obsah a to v rámci launch akce úplně zdarma. Čau.

Poměr cena výkon.

Pure IsoWhey - GymBeam

Velice čistý bílkovinový suplement ideální do diety nebo po tréninku.

Nejlepší řešení.

Alpha Centaury GS

Syrovátkový koncentrát bohatý na bioaktivní látky, minarály a vitaminy pro optimální regenraci.

Výběr profíka.

Amix Hydropure Hydrolyzed Whey CFM Protein

Pro maximální rychlost vstřebání.
Sdílej příspěvek:

Podobné příspěvky

Blog
libor

VÝZNAM PROTEINU v našem těle a JAK SI VYBRAT SPRÁVNÝ?

Proč je protein tak populární? Protein, makroživina, která se od konce 19. století začala objevovat na řadě produktů jakožto příslib dokonalého vzheldu, fyzické zdatnosti a zdravý. Na základě této obrovské marketingové kampaně se všeobecné mínění o proteinu začalo vzdalovat od jeho skutečné podstaty a ze základního kamene lidského organismu se stal suplement používaný především jako

Otevřít »
Přejít nahoru